Follow Dashboard
Tokens?

TITLE; Happy New 2016
Khamis, 31 Disember 2015 | 8:00 PG | 0 comments





                   Hai dan selamat menyambut tahun 2016 ! Apa khabar ? AK alhamdulillah semakin sihat semenjak duduk di rumah ini especially bila dah "MERDEKA" daripada SPM sampaikan kakak AK cakap macam ni,"Dik, aku tengok pipi kau dah makin naik semenjak duduk kat rumah ni ". Reaksi AK,"Biarlah,Bila orang kurus cakap kurus.Bila dah berisi cakap berisi. Nanti workout la kuruskan balik". Tapi AK sendiri tak pasti bila AK boleh workout sebabnya sepanjang masa duduk main lappy,phone dan tonton tv. AK hanya mampu berharap bila ambil result nanti takdelah orang tegur macam ni,"Eh,kau dah makin berisilah Syaf !". AK mohon takdelah orang yang akan cakap macam tu. Alhamdulillah AK dah tamat menjalani alam persekolahan selama 13 tahun. Bermula dari tadika, sekolah rendah sampailah sekolah menengah iaitu sekolah harian dan rancangan khas. AK dah menjalani kehidupan sebagai pelajar sekolah dengan pelbagai pengalaman. Suka,duka,pahit dan manis semasa zaman persekolahan sangat unforgetable.AK dah jumpa pelbagai jenis kawan .Ada yang macam lalang,ulat bulu,dan yang stick together through ease and hardness. AK takkan lupakan zaman persekolahan yang sangat awesome ni.

                    Pada tarikh 30 Disember 2015, AK dengan perasaan rendah diri memohon seribu kemaafan kepada semua yang mengenali Ak ataupun tidak.Doakan AKdan rakan-rakan dapat result yang cemerlang dalam SPM dan doakan juga AK menjadi insan yang lebih baik pada tahun 2016. AK nak buang perkara yang pahit dan simpan perkara yang manis dalam hidup AK. Kepada rakan- rakan AK , terima kasih sebab jadi rakan AK dari kecil sampai ke besar kebabom ni. Mak dan Abah yang sentiasa disayangi , semoga kalian mendapat kebahagiaan di dunia dan akhirat. Along, Angah dan Kak De , terima kasih atas kasih sayang kalian yang tak mungkin akan dilupakan. Semoga kalian menemui kebahagiaan di samping keluarga yang tersayang. Tahun ni AK malas nak buat wish list sebab AK rasa azam yang ada tahun sebelum ni pun belum habis ditunaikan. Terima kasih sebab sudi baca coretan AK yang banyak merapu ni. Selamat Menyambut Tahun 2016 dan ucapkan Selamat Tinggal Tahun 2015.Semoga tahun 2016 menjadi tahun yang lebih baik untuk kita semua.







Sekian daripada AK.

 

TITLE; TAHUN 2014 YANG SUDAH BERAKHIR
Rabu, 31 Disember 2014 | 8:00 PG | 0 comments
Assalamualaikum.

Hai semua! Apa khabar? AK? Alhamdulillah sihat dan teramatlah baik. Bertambah bambam AK ni semenjak duduk di asrama.Kalau orang kata, duduk di asrama boleh jadi kurus, AK bangkang sekerasnya sebab AK ni jadi je bambam.(padahal AK yang tak pandai nak kawal makan). Seperti yang korang baca tadi, AK dah sekolah berasrama. Sebelum ni AK bersekolah harian je. Rezeki AK PMR, dapatlah AK merasa sekolah berasrama. Sebelum ni, kawan-kawan AK selalu cerita yang dorang selalu tidur dalam kelas, AK macam "Eh, dorang ni selamba derk je tidur. Aku tak pernah tidur dalam kelas tau!".Tapi semenjak duduk sekolah berasrama ni , AK mula faham sebab dorang tidur dalam kelas. Duduk asrama ni, semuanya kita kena buat sendiri, tak ada orang yang nak tolong kita basuh baju, kejut bangun pagi pergi sekolah dan semuanya kena punctual. Jadi,AK belajar sesuatu daripada situ. Hidup ni kita tak boleh asyik nak bergantung harap pada orang lain je, kita kena belajar buat semua sendiri. Kita kena pandai manage masa kita sebab kalau kita terlewat sikit je, semua perkara yang kita buat jadi kacau. AK rasa macam-macam perasaan bila sekolah berasrama ni, selalu teringat sekolah lama sebab sekolah lama tu AK dah terbiasa sebab AK sekolah situ selama 3 tahun. Macam-macam jadi,suka, duka, gembira, sedih, kecewa, semua bercampur . Dalam sekolah berasrama ni, AK dapat macam-macam pengalaman. Merasa perasaan menjadi pelajar nakal sebab sebelum ni AK jadi pengawas kat sekolah lama so macam nak buat crime tu susah sikit. Hehehe. BTW, waktu bulan 8 haritu, AK join trip tingkatan pergi Terengganu. Best sangat sebab AK dapat pergi melancong dengan kawan- kawan. AK rasa bertuah sebab ada kawan-kawan yang gila-gila macam AK. Kelas AK juga ada buat jamuan kelas. Suasana sangat happening sebab semua selamba main cuit kek sampai kotor baju, tudung ,seluar AK. Abang AK dah kawin and AK dah dapat anak buah baru. Comel sangat macam AK(AK sangat annoying). In Sha Allah, tahun depan bakal bertambah. AK nak share gambar-gambar peristiwa yang AK nyatakan.









 






Memandangkan tahun 2014 bakal berakhir, maka, AK dengan rendah diri memohon kemaafan dari hujun rambut hingga hujung kaki kepada semua individu yang mengenali AK ataupun tidak melalui tindakan, percakapan dan perbuatan  AK yang dilakukan tanpa sengaja ataupun sengaja. Terima kasih AK ucapkan kepada korang semua atas jasa baik korang. In Sha Allah, AK akan menjadi insan yang lebih baik pada tahun 2015 dan doakan AK berjaya dalam SPM 2015. Terima kasih sesangat.




TITLE; Ceritera 2013 AK
Selasa, 31 Disember 2013 | 5:20 PG | 0 comments
Assalamualaikum w.b.t.

      Hai semua! Hari ini, AK malas nak menaip mukadimah yang panjang berjela jadi AK straight to the point sajalah okay. Pada tahun ini, macam-macam yang terjadi dalam kehidupan AK. Bermula dengan kehidupan menjadi pelajar Tingkatan 3 yang menyesakkan kepala. Tahu tak kenapa? Sebab AK akan menghadapi peperiksaan PMR yang terakhir dalam sejarah pendidikan Malaysia. Semua orang sandarkan harapan pada AK untuk mencapai kejayaan.perasan je kau ni AK. Tapi alhamdulillah tercapai juga hasrat AK. Azam AK untuk tahun 2013, kebanyakkannya alhamdulillah tercapai. AK akan berusaha lebih keras untuk tahun 2014. Jadi, AK mahu menutup tahun 2013 dengan memohon kemaafan kepada ibu bapa AK,guru-guru, sahabat AK iaitu geng RARE dan semualah termasuklah yang tak mengenali AK ataupun yang mengenali AK atas segala kesilapan yang AK lakukan sama ada sengaja ataupun tak sengaja.  AK mahu membuka lembaran 2014 dengan penuh kegembiraan yang amat diinginkan.

      Untuk tahun 2014, AK ada target tersendiri sebab AK tak mahulah tahun 2014 berlalu tanpa mencapai matlamat dalam kehidupan AK macam tahun-tahun yang lalu. Jadi, berikut merupakan target AK walaupun ada yang macam tak releven untuk korang,
  1. Menjadi muslimat yang lebih baik
  2. Mendidik diri menjadi seorang yang penyabar
  3. Menjadi anak yang baik
  4. Memperoleh result yang cemerlang dalam exam
  5. Menghargai persahabatan yang terjalin
  6. Seorang yang lebih peramah sebab ada orang kata AK ni sombong
  7. Bersikap berjimat-cermat 
  8. Kurangkan membaca novel
  9. Aktif dalam aktiviti sekolah
  10. Belajar tidak menyakiti orang lain
      Jadi, itu sahaja untuk coretan AK pada hari ini sebagai penutup tahun 2013. AK berharap agar korang sudi share dengan AK mengenai azam korang untuk tahun 2014.
      
      Sekian.
Yours sincerely,

Label: , ,


TITLE; First Giveaway by Izzah & Annisa
Ahad, 1 Disember 2013 | 4:43 PG | 3 comments
Assalamualaikum w.b.t.


CLICK BANNER UNTUK JOIN

First giveaway ini dianjurkan secara partner iaitu Izzah & Annisa. Terdapat 57 Hadiah untuk 57 Pemenang bertuah. Marilah sama sama memeriahkan lagi giveaway mereka ini. Tempoh giveaway adalah bermula dari 1 Disember 2013 dan akan tamat pada bila bila masa sahaja. { senarai hadiah }

Link Account Twitter: https://twitter.com/syafiqah_dhari
Nama Account Google: Arifuka Kashirin

Lot of love from me to join this giveaway. 



Label:


TITLE; 10 Ciri Lelaki Yang Baik
Sabtu, 12 Oktober 2013 | 6:36 PG | 2 comments
Assalamualaikum w.b.t.

Hi Earth! Hai makhluk ciptaan Allah sekalian! Korang sihat ke? AK alhamdulillah sihat walafiat. Dah lama kan AK tak post entry. Almaklumlah, AK merupakan calon PMR 2013. Jadi tak ada masa nak berhibur semata-mata. Alhamdulillah PMR pun sudah berlalu . Jadi AK akan start aktif balik berblogging. End of this. Okay back to our topic! Well, setiap manusia ni ada fitrah nak bercinta kan but don't know which type of guys or girls that they love. So, hari ini AK decide nak bagi tips dekat korang semua especially girls tapi boleh je guys nak tau juga tentang 10 ciri lelaki yang baik. Tapi AK tegaskan dekat sini. Ini cuma my opinion je okey. 
  • Lelaki yang menjaga solat lima fardhu bagi yang muslim. Solat merupakan tiang agama,kalau kita tak jaga solat lima fardhu, macam mana kita nak bimbing makwe kita ke arah kebaikan.
  • Lelaki yang tahu menghormati orang tua. Lelaki yang jenis macam ni lebih disenangi oleh orang lain sebab mereka ini jenis yang tahu menjaga perasaan orang lain
  • Lelaki yang tegas tapi penyayang. Memang la lelaki perlu tegas but lelaki pun kena ada sifat penyayang kalau tak lari la makwe tu akibat daripada sikap lelaki yang tegas semedang.
  • Lelaki yang menjaga pergaulannya. Janganlah buat sesuka hati dekat gadis - gadis sebab mereka bukannya milik lelaki ni tapi milik keluarga gadis tersebut
  • Lelaki yang tahu melindungi perempuan. Sikap melindungi ini perlu ada tapi janganlah sampai gadis ni rasa terkongkong dan rimas dengan sikap yang macam ni.
  • Lelaki yang setia. Gadis tidak akan suka dengan lelaki yang bersikap curang sebab setia merupakan rencah utama dalam percintaan.
  • Lelaki yang jujur. Gadis sangat-sangat tak suka bila pasangan mereka membohongi mereka kerana mereka merasakan bahawa lelaki tersebut hanya mahu mempermainkan mereka sahaja.
  • Lelaki yang tidak lokek memberikan bantuan. Tak kira lah bentuk bantuan yang macam mana pun,yang penting boleh membawa kepada kebaikan dan kebahagiaan kehidupan.
  • Lelaki yang bertanggungjawab. Kita boleh lihat sama ada lelaki ni bertanggungjawab ataupun tidak apabila mereka melayan ibu bapa mereka.
  • Lelaki yang suka memberikan perhatian. Lelaki yang macam ni lebih disenangi gadis kerana mereka sanggup melayan sikap perempuan yang pelbagai gaya. Tapi,kalau melebih sangat perangai gadis tu,alamatnya break up la.
Itu sahaja yang dapat AK titipkan untuk tatapan kalian. Mungkin pendapat AK ada yang tak relevan tapi inilah pendapat AK. Harap boleh kalian boleh menerima pendapat AK secara terbuka. AK memohon kemaafan terhadap korang atas keterlanjuran kata ataupun perbuatan  yang menyakitkan hati korang. Sekian,terima kasih.

p/s: AK bukannya doktor cinta tapi hanya gadis yang banyak kekurangan.



TITLE; Special Birthday Giveaway Bernilai RM 750
Selasa, 8 Oktober 2013 | 3:43 PG | 1 comments
Assalamualaikum.








TITLE; GOODBYE 2012, WELCOME 2013
Isnin, 31 Disember 2012 | 5:38 PG | 1 comments
Assalamualaikum semua!

     Hari ini merupakan hari terakhir dalam tahun 2012 iaitu 31 DISEMBER 2012  . Takkan ada lagi tahun 2012. Pada tahun 2012 , macam - macam perkara berlaku dalam hidup AK. Bermula menjadi pelajar 2 Terbilang, menjadi pengawas sekolah, menyertai Kem Pengakap, belajar silat , berusaha menjadi pelajar yang baik but failed, dan macam - macam lagi. Ada hajat yang tercapai dan ada juga yang tak tercapai.Jadi AK nak tutup kehidupan AK pada tahun 2012 dengan meminta maaf dengan kawan- kawan,guru-guru dan semua la yang mengenali diri AK. AK mohon keampunan dari korang atas segala kesilapan AK sama ada dari segi tutur kata dan perbuatan.

     Jadi pada tahun 2013 ini, AK ada target AK sendiri.Tak naklah kehidupan AK ini jadi sia-sia macam tahun-tahun yang lalu. AK ada beberapa azam iaitu :
  1. Menjadi anak yang baik
  2. Berusaha menjadi muslimat yang baik
  3. Menjadi pelajar yang disenangi guru
  4. Aktif sikit dalam aktiviti kokurikulum 
  5. Berusaha memperoleh 8 A dalam PMR
  6. Menjadi seorang sahabat yang tulus dalam persahabatan
  7. No more talk harsh word
  8. Kurangkan baca novel cinta
  9. Berusaha bersungguh-sungguh untuk masuk asrama

     Itu sahaja azam AK.Nanti letak banyak- banyak takut tak tercapai dek akal. So apa azam korang untuk tahun 2013? Kalau nak share dengan AK pun boleh. :D 





Yours sincerely ,
     


Old things